sâmbătă, 20 februarie 2010

Forta magica il poarta pe Ammann spre a patra medalie de aur

Lui Ammann i-ar trebui scris un letopiset care sa descrie fapte de schiuri savarsite pe continentul nord american.

Elvetianul a ajuns la 28 de ani cel mai titrat saritor cu schiurile, in urma obtinerii aurului olimpic pentru a patra oara. In plus, dubla trambulina normala&trambulina mare, a fost reusita pentru a doua oara, el depasindu-l pe celebrul finlandez Matti Nykanen, care luase aurul pe ambele trambuline in 1988.

Prolog

Zapada era pregatita sa-i primeasca. Pasnica in aparente, dar gata oricand sa destrame vise, i-a luat lui Janne Ahonen speranta unui aur. In antrenamente, finlandezul a cazut, s-a lovit la picior si prezenta in marea intrecere era in dubii.

Ammann (foto Reuters), plin de incredere dupa aurul obtinut pe trambulina normala, nu a avut preocupari pentru declaratiile austriecilor, care-l acuzasera ca foloseste legaturi avantajoase la schiuri. Doar a sarit, a simtit cum zapada devine covor rosu sub schiurile sale si a devenit mai sigur de sine ca poate.

Desfasurare

Liniste. Vantul cuprinde zona trambulinei, dar pare sa fie fara vuiet. Sportivii sunt deja prinsi in emotiile intrecerii si nimic din exterior nu-i deranjeaza. Doar organizatorii detecteaza factorul mediu si decid sa coboare pozitia barei de start.

Canadianul Stefan Read e primul. Se lanseaza si ajunge la 104.5 metri. Publicul ar fi vrut mai mult, dar la astfel de intreceri reprezentantii artarului nu au excelat niciodata.


Timpul trece, peste 30 de minute, dar niciun moment incins, nicio performanta care sa creeze exaltare.

Finlandezul Matti Hautamaki, lasat la vatra de performanta, ajunge la 134.0 metri si obtine 131.7 puncte. Schiurile ii lucesc in soare, aducand aminte ca ii apartin unui fost cavaler al zborului, distins cu doua medalii olimpice.

Hautamaki avea sa ramana multa vreme in postura castigatorului. A vazut astel cum nume active in zona performantelor nu au putut sa-l depaseasca, printre ele numarandu-se austriecii Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, Andreas Kofler si Wolfgang Loitzl.

In ciuda accidentarii, Janne Ahonen infrunta soarta si se lanseaza pe bara de start. Natura ii este potrivnica si vantul ii destabilizeaza zborul. Cei 125.0 metri nu ajung pentru o prezenta in primii 10, iar la 32 de ani, 'finlandezul zburator' constientizeaza ca sperantele sale la medalii olimpice vor deveni cu trecerea timpului esecuri.

Evolutia lui Ahonen duce la oprirea pentru scurt timp a cursei, dar intreruperea nu-l afecteaza pe Adam Malysz, un alt veteran aspirant la lauri.

Polonezul se opreste la 137.0 metri si preia sefia de la Hautamaki, dar mansa e castigata de Simon Ammann. Zona de aterizare parca se intinde si schiurile elvetianului se opresc la 144.0 metri, cea mai lunga saritura a zilei si aducatoare a 144.7 puncte.

Mansa a doua e parca o clepsidra. Nisipul reprezinta aspiratiile fiecarui saritor. El nu poate fi oprit din scurgere, la fel cum nici evolutiile lor nu pot sa-si schimbe destinul si sa il poata stopa pe Ammann.

Intelepciunea il face pe Ahonen sa se opreasca, dar Schlierenzauer nu accepta sa fie din nou invins de elvetian. Austriacul forteaza si atinge 136.0 metri, insa in final nu ocupa decat locul 3.

Esec total pentru Hautamaki. Cei 104.0 metri il fac sa plece capul si sa revina la conditia umila a ultimilor ani, terminand in final pe locul 26.

La adapostul primei manse, Malysz se opreste cu 2,5 metri mai devreme, dar castiga totusi argintul, intrucat Simon Ammann ajunge iar la distanta cea mai lunga, 138.0 metri si primeste pentru a patra oara aurul.

Final

Simon Ammann: "Ce sa spun. Sunt fara cuvinte. O forta magica m-a facut sa ajung asa departe. Ceva maret in sine, in ciuda emotiilor ce m-au stapanit. O experienta ce mi-a consumat toti nervii".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu