sâmbătă, 13 februarie 2010

Ammann atrage ca un magnet aurul de pe taram nord american

Vise, sperante si fericirea de a participa au cuprins concursul de sarituri pe trambulina normala de la Jocurile Olimpice.

Fara Lars Bystol, campionul olimpic din urma cu 4 ani de la Torino, iesit intre timp din zona performantei, veteranii Janne Ahonen si Adam Malysz asteptau sarituri de exceptie pentru a-si trece in palmares medalia olimpica de aur. Alaturi de cei doi, mari favoriti erau primii doi din ierarhia generala a Cupei Mondiale, Simon Ammann si Gregor Schlierenzauer.

In prima mansa, austriacul a ajuns la 101.5 metri, obtinand 128 puncte, cu care s-a clasat pe locul 7. Ammann, insa, a fost lipsit de trac si a ajuns la 105.0 metri, terminand pe primul loc cu 135.5 puncte. Se anunta oare un nou moment 2002 pentru elvetian?

Germanul Michael Uhrmann, castigatorul calificarilor, a fost al doilea cu 133.0 puncte, cu jumatate mai mult decat polonezul Malysz.

Ahonen a obtinut si el o postura cu sperante pentru mansa secunda, ocupand locul 5 dupa o saritura de 102.0 puncte.

In general, mansa a doua a adus sarituri mai lungi si modificari notabile ale iararhiei generale. Astfel, Sclierenzauer a ajuns la 106.5 metri, cea mai lunga saritura a zilei si s-a instalat pe primul loc.

Slovenul Kranjec, locul 6 dupa primele sarituri, nu l-a putut intrece, si nici Ahonen, care s-a oprit la 104.0 metri. Schlierenzauer, aflat in premiera la Olimpiada, a ramas linistit pana la evolutia lui Adam Malysz. Omul care detine recordul de victorii generale in Cupa Mondiala, 4, a ajuns la 105.0 metri si cu evoluatia din prima mansa a izbutit sa treaca de cei doi.

Uhrmann si Ammann se mai aflau la start, dar germanul a ratat sansa unei medalii olimpice, dupa ce s-a oprit la 102.0 metri. Malysz mai avea doar mai putin de un minut pentru a afla daca va castiga aurul sau nu, dar Simon Ammann (foto AP) a fost prins de transa victoriei, a ajuns la 108.0 metri si totul a devenit clar. A doua medalie olimpica la trambulina normala, dupa cea cucerita in urma cu 8 ani la Salt Lake City.

Malysz a primit medalia de argint, a treia distinctie olimpica din palmares, in timp ce Gregor Schlierenzauer a intrat in posesia bronzului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu