vineri, 12 martie 2010

La 23 de ani, Janka obtine marele Glob de cristal

Lucrurile in Cupa Mondiala au fost lamurite cu o cursa inainte de final. La 23 de ani, Carlo Janka a reusit sa castige marele Glob de cristal, cu toate ca experienta nu-l recomanda ca favorit in fata lui Benjamin Raich.

Austriacul, care a pierdut in urma cu un sezon trofeul chiar la ultima cursa, a fost depasit de data aceasta intr-o maniera mai categorica.

Astel, Janka (foto Reuters) a avut de departe cel mai bun timp in prima mansa a slalomului urias, pentru ca in partea secunda sa prefere siguranta si sa obtina astfel cele 100 de puncte aferente victoriei.

Desi a avut al 2-lea timp al mansei secunde, Raich a platit in locuri bune tribut evolutiei din prima parte si a terminat pe 8, rezultat care l-a plasat la peste 108 puncte de elvetian.

Marele ghinionist al Cupei Mondiale va termina astfel pentru a patra oara consecutiv pe locul secund, in timp ce Janka va deveni primul elvetian ce triumfa in ierarhia generala de la Paul Accola in 1992.

"Inca nu realizez performanta mea. E ceva de necrezut sa fiu cel care castiga Globul de cristal. Un moment memorabil, l-as compara cu rezultatul reusit de Manchester United impotriva lui AC Milan", a spus Janka, un tip extrem de atras de fotbal.

Printre performantele stabilite de elvetian in actualul sezon se numara castigarea in 3 zile consecutive a trei probe diferite, lucru reusit pana acum doar de Jean Claude Killy in 1967.

Suprematia elvetianului a fost recunoscuta si de Raich: "E un sportiv care a progresat zilnic. Stie sa-si pastreze calmul in fiecare cursa si sa obtina rezultatele optime in fiecare cursa. Eu sunt fericit ca am fost iar pe podiumul Cupei Mondiale, cu toate ca daca as fi avut constanta in disciplinele tehnice, poate as fi fost primul".

Podiumul a fost completat de Davide Simoncelli si de austriacul Philipp Schoerghofer, care si-a impartit pozitia a treia cu Ted Ligety. Americanul a obtinut astfel Globul de cristal al specialitatii, pentru a doua oara in cariera.

Rezultate:

1. Carlo Janka (ELV) 2:20.87
2. Davide Simoncelli (ITA) 2:21.18
3. Philipp Schoerghofer (AUT) 2:21.44
3. Ted Ligety (SUA) 2:21.44

Clasament:

1. Carlo Janka (ELV) 1197 puncte
2. Benjamin Raich (AUT) 1091 puncte
3. Didier Cuche (ELV) 952 puncte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu