duminică, 21 februarie 2010

Poveste suedeza la pursuitul masculin

Pursuit-ul, una dintre cele mai interesante curse ale schiului fond, statut confirmat si de desfasurarea evenimentelor de la Jocurile Olimpice.

Avand o distanta dubla fata de cel feminin, impartit in 15 kilometri stilul clasic si 15 kilometri stilul liber, intrecerea a avut la start 61 de sportivi, printre ei numarandu-se si romanii Petrica Hogiu si Paul Constantin Pepene.

In cei 15 kilometri ai stilului clasic, s-a format un grup de 15-20 de fondisti, fiecare dintre acestia emitand pretentii la medalii.

Intr-o buna masura, ritmul a fost impus de cehul Lukas Bauer, deja medaliat cu bronz in cursa de 15 kilomteri.

Adevaratele evenimente cu importanta pentru configurarea finala a podium-ului s-au petrecut in cei 15 kilometri rezervati stilului liber.

Imediat dupa schimbarea schiurilor, Johan Olsson s-a desprins de grupul favoritilor si a reusit sa realizeze un ecart de peste 20 de secunde.

Situatia s-a pastrat pana spre final, cand accelerarea rusului Alexander Legkov avea sa reprezinte inceputul sfarsitului pentru Olsson. Ecartul suedezului fusese multi timp conservat datorita tactici de echipa, compatriotii sai Anders Soedegren si Marcus Hellner ducand o trena falsa.

Atacul lui Legkov a schimbat insa toata strategia si Olsson a inceput sa priveasca tot mai mult in urma.

Petter Northug jr., Tobias Angerer, Marcus Hellner si Legkov se aratau ca un balaur pentru evadat, lucru pe care l-a recunoscut la final: "Stiam ca avansul meu nu e suficient. 20 de secunde in fata unor astfel de sportivi reprezinta nimic".

Dintre acestia, Northug a avut ceva probleme si la sosire a ajuns pe locul 11, dar ceilalti 3 au ramas in cursa pentru medalii.

Efortul lui Legkov de a-l recupera pe Olsson, nu i-a mai permis rusului sa poata combate pentru un loc pe podium, in timp ce suedezul, marcat si el de efort, s-a resemnat cu bronzul.

A fost astfel o disputa intre Hellner si experimentatul Angerer, castigat pentru doua secunde de suedez.

Romanul Paul Constantin Pepene a terminat pe locul 29, in timp ce Petrica Hogiu nu a terminat cursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu